Tämä alkoi siitä kun jossain blogissa, joku (EDIT:Se blogi löytyi eli HERKKUJA RUOKAPÖYTÄÄN), oli tehnyt puolukkapuuroa, laittanut siis puolukoita kaurapuuron sekaan jo keittovaiheessa. Minäpä hoksasin että puolukoita riittää meidänkin pakkasessa. Tein siis puolukkaohrapuuroa. Minä jopa reikäkauhalla keräilin puolukankuoret pois ennen hiutaleiden laittoa, jotta eivät olisi ilkeitä lasten kurkkuun. Puuro oli punaista, joten se ei kelvannut meidän pojilla. Eipä tuo neitikään kovin paljon syönyt. Yksinäni vetelin aika satsin, isäntä ajoi jo kuorma-autolla kohti Helsinkiä. Niinpä minulla oli puolisen litraa puolukkaohrapuuroa kattilassa. Siispä sämpylöiden tekoon. Onneksi näistä ei tullut punaisia :) Jo söi lapsetkin, sainpas syötettyä niille puolukoita :)

PUOLUKKAOHRAPUUROSÄMPYLÄT

1423662.jpg

 

Tein siis ihan 5 dl perussämpylätaikinan. Tosin mulla sämpyläjauhot oli päässy päivämäärältään vanhaksi, en ymmärrä miten näin on voinut käydä??? Joten tässä on siis vehnäjauhoja ja se loppu puuro. En ikinä mittaile pulla ja sämpylätaikinoita, suihkin vaan menemään. Mutta ohje menee jotenkin näin:

5dl Vettä

1 pussi hiivaa

n.2 tl suolaa

n.2 rkl siirappia

n.1/2 dl öljyä

jauhoja ja se puuron loppu.

Lämmitä vesi kuivahiivalle sopivaksi. Sekoita kuivahiiva ja osa jauhoista, sekä suola. Lisää neste ja siirappi. Sekoita. Lisää puuro ja jauhoja. Sitten vielä tuo öljy ja taasen sekaisin. Lisää vielä jauhoja niin että taikina on kimmoisaa, muttei liian jämäkkää. Anna kohota lämpimässä liinan alla n.30 min. Taikina saa olla hieman löysän oloista jotta sämpylöistä ei tule kovia. Mulla on jopa niin löysää että on hieman hankala pyörittää, lisään jauhoja pyöritysvaiheessa, sen verran että saan pystymään sen irti kädestäni. Tulinkohan ymmärretyksi???

Pyörittele sämpylöitä ja paista 225 astetta n. 10 minuuttia.

Kyllä itse tehty leipä on aina itsetehtyä! (kuulostanko Matti Nykäseltä?)