Veljestäni tuli isä. Kävin viimeviikonloppuna kurkkaamassa tuota ihanaa pientä nyyttiä. Komia poika. Vein pikkuperheeseen perheeseen leipomuksen, jotta tuoreen äidin ei tarvitse alkaa väkertämään tarjottavaa.

Kakku jäi pikkaisen kiinni silikonivuaan reunoille. En tiedä missä vika, olisko pitäny antaa jäähtyä pidempään, vaiko rasvata vuoka. Suosittelenkakun tekemistä tiiviiseen kakkuvuokaan. Saattaa muuten valuttaa kaiken herkun pitkin uunin pohjaa.

Ohje on täältä, vaaleanpunaisen nonparellin blogista

OMENAKEIKAUSKAKKU

Ainekset
n. 6 kiinteää omenaa (itsellä oli Golden Delicious ja Varhais Golden, eli ei erityisen happamia)
2-3 rkl sokeria (kannattaa säädellä omenoiden happamuuden mukaan)
n. 30 g voita (jos käyttää enemmän sokeria, voi myös voita laittaa hieman enemmän)
1 tl kanelia
Taikina
3 munaa
2 dl sokeria (vai riittäisikö 1 ½ dl?)
3 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
½ dl maitoa
½ dl kahvia
50 g margariinia
 
Kuori omenat, poista siemenet ja leikkaa lohkoiksi. Karamellisoi sokeri paistinpannussa, eli sulata sokeri vaaleanruskeaksi nesteeksi kuivassa ja kuumassa paistinpannussa.
 
Lisää omenalohkot, voi ja kaneli. (Tässä vaiheessa sokeri saattaa paakkuuntua, mutta sulaa taas kun lämpötila nousee paistinpannussa..) Sekoita ja anna omenoiden maustua ja pehmentyä miedolla lämmöllä n. 5-10 minuuttia. Tee sillä aikaa taikina.
 
 
 
 
 
 
Sulata margariini ja anna sen hieman jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe ja siivilöi jauhoseos vaahtoon. Sekoita varovasti tasaiseksi. Lisää taikinaan kardemumma. Sekoita keskenään kahvi ja maito ja kaada taikinaan samalla sekoittaen. Lisää lopuksi vielä margariinisula.
 
Kaada omenalohkot voideltuun ja tasapohjaiseen, halkaisijaltaan 26–28 cm kakkuvuokaan (älä mielellään käytä irtopohjavuokaa, koska vuoasta saattaa vuotaa nestettä kypsentämisen aikana ja kakusta voi tulla kuiva). Kaada päälle taikina.
 
Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 25–35 minuuttia uunin tehosta ja kakkuvuoan koosta riippuen. Tarkista kakun kypsyys tikulla! Anna kakun hieman jäähtyä ennen kumoamista.