Olen vuosittain ostanut joululeivän, aina koska en kiireessäni sitten kerkiä tekemään. Nyt tein ihan itse. Ja hyvää leipää olikin. Tämä leipä käy kyllä ihan arkipäiväänkin. Ei niin jouluinen leipä sinällään. Makua saa vaihtamalla tuota juuresta.

2179091.jpg

PIIMÄLIMPPU

2 kpl

5 dl piimää

50g hiivaa (tai yksi kuivahiivapussi)

1 rkl suolaa

1 dl siirappia

2 tl kuminoita

2 porkkanaa raastettuna, tai 3 keskikokoista perunaa tai 3 punajuurta (mulla perunaa)

5 dl vehnäjauhoja

8 dl ruissihtijauhoja

50g voita

Voiteluun

1/2 dl vettä

1/2 dl siirappia

Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää mausteet, raaste ja siirappi. (mikäli käytät punajuurta tai perunaa raasta ne hienoksi raakana) Alusta jauhot taikinaan sekä lopuksi pehmeä voi. Anna taikinan kohota. Leivo siitä kaksi pyöreää limppua. Kohota ne.  Pistele leivät ja kypsennä limppuja 200 asteessa 40 min (mä paistoin 50 min, koska äiti sanoi limppujen jäävän vähän raaáksi 40 minuutin paistoajalla). Voitele lämpiminä siirappivedellä ja anna jäähtyä peittämättä.