Ostin Prismasta halpoja omenoita, 59snt/kilo. Mieleni on tehnyt jo jonkin aikaa itsetehtyjä sämpylöitä. Omena ohjeita bongaillessani osui Seitsemän tähden leivontakirjasta tämä ohje. Ja eikun hihat heilumaan.

2 hapahkoa omenaa

50g hiivaa

50 g margariinia tai voita

5 dl maitoa

1 tl suolaa

2 tl sokeria

4 dl ruissihtijauhoja (mullaoli ihan ruisjauhoja)

n. 1 litra vehnäjauhoja

Paistolämpö 225 astetta

Kuori omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Murenna hiiva kulhoon. Sulata rasva, kaada joukkoon maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi, 37 astetta.

Liuota hiiva pieneen määrään nestettä. Lisää loppu neste, suola,sokeri,omenat ja suurin osa vehnäjauhoista.

Alusta taikina kimmoisaksi ja anna kohota leivinliinalla peitetyssä kulhossa kaksinkertaiseksi, 30-45min.

Kumoa taikina työlaudalle, ja vaivaa siihen loput jauhoista. Leivo taikin apyöreiksi sämpylöiksi.

Anna sämpylöiden kohota leivinliinan alla kaksinkertaisiksi.

Paista keskiosassa 225 asteessa 12-14minuuttia. Jäähdytä ritilällä leivinliinan alla.

Tarjoa sämpylät mieluiten paistotuoreina. Säilyvät leipälaatikossa 1-2- päivää. Pakastimessa n.3 kk.