2 isohkoa leipää (ohje YhteisHyvää ruokaa-lehdestä)

3 dl vettä
4 rkl fariinisokeria
1 dl grahamjauhoja
1 ps kuivahiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
1 rkl (Hienoa meri)suolaa (en uskaltanut ihan näin paljon laittaa)
2 tl oliiviöljyä

Mittaa kädenlämpöinen vesi, sokeri ja grahamjauhoihin sekoitettu hiiva kulhoon ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia, kunnes seos kuplii. Vatkaa joukkoon puolet jauhoista ja suola. Lisää loput jauhoista ja alusta taikinaa käsin noin 10 minuuttia (ei mulla menny näin kauan), kunnes taikina irtoaa kulhosta ja on kimmoisaa. Öljyä iso kulho ja nosta taikina kohoamaan puoleksitoista tunniksi peitettynä.

Jaa taikina kahteen osaan ja kauli palat jouhojen avulla suorakaiteen muotoiseiksi levyiksi. Kääri rullalle jättäen saumapuoli alaspäin. Anna kohota puolituntia. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen. Nosta uuninpohjalle uunivuuallinen vettä, jotta ilma uunissa on kosteaa ja leipä saa rapean pinnan. Nosta toinen pelti kuumeneemaan uuniin.

Siirrä leivät kuuman pellin päälle ja vedä terävällä sahalaitaisella veitsellä viiltoja pintaan. Poista uunista vesivuoka. Paista leipiä 10 minuuttia ja käännä lämpö pois päältä. Anna kypsyä jälkilämmössä vielä 15 minuuttia. Nosta jäähtymään ritilälle. Älä peitä leivinliinalla.

***********

Ihanaa leipää. Kun nuorempi pojista oli kipeenä niin oli aikaa tehdä kunnon leipää pitkällä kaavalla. Mulla tuli vähän vaan tummia niistä. Olisi ehkä kannattanut laittaa alemmalle tasolle uuniin eikä keskelle.